Het Steen, een nieuwe toeristische poort voor Antwerpen, in tunable white verlichting

Het Steen, een nieuwe toeristische poort voor Antwerpen, in tunable white verlichting

Over dit project

In Antwerpen zal het vernieuwde Steen aan de Schelde hét toeristische onthaalcentrum worden voor bewoners en bezoekers. Ze kunnen er terecht voor informatie, tickets, boekingen en exposities. Om het nieuwe onthaalcentrum ook letterlijk in de schijnwerpers te plaatsen, liet de stad een lichtontwerp door Spectrum maken.

  • Klant Stad Antwerpen
  • Type Architecturale verlichting, Masterplan licht, Verledden
  • Jaartal 2022

Aanlichting van een gerestaureerd en nieuw bouwwerk

Het nieuwe Steen bestaat uit een gerestaureerd en een nieuw volume. Het lichtontwerp verenigt de verschillende bouwstijlen tot één aangelicht geheel na zonsondergang waarbij elk deel zijn eigen passende sfeer krijgt door middel van verschillende lagen en tinten van wit licht. In dit ontwerp maken we gebruik van innovatieve ledtechnologie ‘Tunable White’. Die technologie kan verschillende tinten wit licht produceren waardoor de zandsteen optimaal tot zijn recht komt.

Accenten leggen met lichttinten

De burchtwal krijgt de uitstraling van de onneembare waterburcht aan het Steenplein. De egale aanlichting benadrukt de verschillende kleuren van de zandsteen door het gebruik van Tunable White, wat voor verschillende warmtetinten van het licht zorgt.

Via de opgang wandel je voorbij het standbeeld de Lange Wapper door een verlichte poort de 19de-eeuwse binnenplaats op in de volgende lichtsfeer. Het intieme karakter in dit ‘straatje’ komt tot zijn recht door de accentverlichting van architectonische details.

Via de tweede poort langs de opgang bereik je het nieuwe gebouw. Hier kozen we voor een egale aanlichting die een geheel met de burchtwal aan het Steenplein vormt. Het contrast van de schaduwwerking tussen de verschillende delen ervan geeft vorm aan de nieuwe toren. De opgang die als een wandelpad de verschillende delen verbindt, wordt in een neutrale wittint verlicht.

Delen van de burchtwal liggen vandaag verscholen onder de Scheldekaaien en in de straten nabij het Steen. Het lichtontwerp wil die delen na zonsondergang op een gepaste wijze zichtbaar maken voor bezoekers en bewoners.

De uitvoering van het ontwerp houdt, voor zo ver mogelijk, rekening met de heraanleg van de Scheldekaaien en het Steenplein.

Interesse in verlichtingsadvies?
Download onze whitepaper

Spectrum Nederland

Midden Engweg 37a
3882 TS Putten
+31 341 35 90 00
info@spectrumadvies.nl

Spectrum België

+32 472 98 40 63