Integraal lichtontwerp heraanleg Leiewerken

Over dit project

Vanuit een detacheringsopdracht voor Fluvius - in opdracht van de stad Menen en de Vlaamse Waterweg - werd een integraal lichtontwerp voor de functionele openbare verlichting en de sfeer- en belevingsverlichting gemaakt voor de gehele zone waar de heraanleg van de Leiewerken plaats vindt. De Leiewerken, een Europees project, zorgen ervoor dat de rivier De Leie een bevaarbare binnenwaterweg kan worden. In Menen deelt de rivier de stad in twee delen op. Er werd gekozen voor een nieuwe hogere, slingerende brug te bouwen over de rivier. Door de heraanleg van de nieuwe brug ontstaat er ruimte voor parkzone en fietspaden.

  • Klant Stad Menen en De Vlaamse Waterweg
  • Type Architecturale verlichting, Lichtontwerp
  • Jaartal 2022

Architecturale verlichting van de nieuwe brug over de Leie

De architecturale verlichting van de brugpijlers en de onderkant van de brug vult de functionele openbare verlichting aan met sfeer en beleving. Zo bouwde Spectrum met verschillende lichtlagen een nieuw lichtbeeld voor de volledige projectzone. Licht onder de zitbankjes en lage masten met kleine spots verlichten de parkzones op de beide oevers.

De bovenliggende balustradeverlichting, de functionele verlichting van de pleinzone rond en onder de brug en de functionele verlichting van het wegdek op de brug maken geen deel uit van de ontwerpopdracht van Spectrum.

Geen zichtbare masten op de brug

Een uitdaging in het lichtontwerp is de verlichting van de brug vanop de landshoofden aan weerszijden. De stad Menen uitte de wens om geen zichtbare masten op de brug te plaatsen. Om te voldoen aan de lichtnormen verlichten hoge schuine masten vanop beide oevers het wegdek van de brug. Projectoren vanop deze schuine masten dragen zorg voor de functionele verlichting van de nieuwe parken en pleinen rondom de brug.

De vestingmuren - de geschiedenis als lichtbaken in de omgeving

Het nieuwe nachtelijke silhouet van de brug vormt een mooie verbinding tussen de 2 delen van de stad die opgesplitst wordt door de Leie. De historische vestingmuren van Menen worden blootgelegd. Met een zachte lichtlaag worden deze relicten uit het verleden zichtbaar gemaakt na zonsondergang. Projecties van historische figuren vertellen het verhaal van Menen vanop masten in de buurt.

Interesse in verlichtingsadvies?
Download onze whitepaper

Spectrum Nederland

Midden Engweg 37a
3882 TS Putten
+31 341 35 90 00
info@spectrumadvies.nl

Spectrum Belgiƫ

+32 472 98 40 63